.
Page 1 of 4 123 ... LastLast
Results 1 to 15 of 58

Thread: WHAT!!!???

  1. #1
    Join Date
    Apr 2009
    Location
    United States of America, Florida, Sarasota
    Posts
    33
     

    Default WHAT!!!???

    1. The mildly interesting part.
    I recently recovered some HO scale trains that I built over 50 years ago. This has rekindled my interest in trains and in searching I came across Trainz.
    The price is very reasonable; I bought it.
    2. The ugly, at least so far.
    First the download was absolutely ridiculous; almost 3 hours! This is the 21st century. I'm accustomed to downloading this size file in a couple minutes.
    Secondly, the program runs the same way, ponderously slow. When I click on something there is no indication that it recognized the click and any reaction comes about like honey in sub-zero weather.
    This is not a horrible machine, 2.8 processor, 1 gig RAM, more hard disk space than I can quickly count, thousands of Gigs.
    I read the manual once quickly, and the capabilities sound awesome, but who can wait. I'm 71 in a few days, I don't think I have time.
    What!!!???
    Ozzie

  2. #2
    Join Date
    Nov 2006
    Location
    United States of America, California, San Diego
    Posts
    1,558
     

    Default

    Ozzie,

    Welcome to the forum , which version of Trainz did you download ?
    And 1 Gig of Ram is a probable cause for the slow actions .

    --- ,dave

  3. #3
    Join Date
    Nov 2006
    Location
    United States of America
    Posts
    1,455
     

    Default

    Oooo...HO...my favorite... Your slow download may be due to the fact you don't have a First Class Ticket.....or if you do, it hasn't kicked in yet....

  4. #4
    Join Date
    Apr 2009
    Location
    United States of America, Florida, Sarasota
    Posts
    33
     

    Default

    Hi Dave,
    I downloaded yesterday, so I assume the latest, it says 2009 world build, etc.
    What sort of RAM do I need?
    I run some of the most sophisticated programs around, Inventor, Revit, Mastercam, Photoshop, all on this machine at seemingly instantaneous speed!
    Ozzie

  5. #5
    Join Date
    Apr 2009
    Location
    United States of America, Florida, Sarasota
    Posts
    33
     

    Default

    Hello Sour,
    I don't know what that means?
    And while I have some attention;
    One of the reasons I bought the program was that I read somewhere that a fellow had designed his HO railroad with Trainz. As I said I rapidly read the 2006 manual and the 2009 but don't remember anything referring to scaling or creating a MODEL railroad. Are there some specific steps or do I wing it?
    Ozzie

  6. #6
    Join Date
    Feb 2009
    Location
    Queensland,Australia
    Posts
    801
     

    Default

    The speed of downloading a game has nothing to do with having a First Class Ticket. It would seem that this poor guy has bought TRS2009? I doubt many new to Trainz could run this very well or understand "Native and Compatible modes". Also Auran has understated both minimum and recommended PC specs. If you have TRS2009 I would ask for my money back and buy either TRS2006 or TRS2004. Both of these will run very well on your PC, TRS2009 wont run at full capability or run newer content when available.
    Cheers
    Last edited by falcon500; April 21st, 2009 at 04:22 PM.

  7. #7
    Join Date
    Nov 2006
    Location
    United States of America
    Posts
    1,455
     

    Default

    Quote Originally Posted by ozzie34231 View Post
    Hi Dave,
    ...What sort of RAM do I need?

    Ozzie
    More than 1 gig for sure....even 2gigs doesn't seem to be enough anymore....
    I thought you were talking about DLS downloading.....if you want to run Trainz you're just going to have to upgrade your hardware. TRS2004 would run decent with your set up....2006 would work but not as well as with 2gig Ram...
    Last edited by Sourdough; April 21st, 2009 at 04:25 PM.

  8. #8
    Join Date
    Apr 2009
    Location
    United States of America, Florida, Sarasota
    Posts
    33
     

    Default

    Another thing that bothers me is that Trainz seems to want to take over the computer! I don't see a way to minimize the program to check my email or look at Ebay. Some programs acted that way back in the eighties, but nothing I've seen recently!
    Ozzie

  9. #9
    Join Date
    Nov 2006
    Location
    United Kingdom
    Posts
    488
     

    Default

    Quote Originally Posted by ozzie34231 View Post
    I don't see a way to minimize the program to check my email or look at Ebay
    You could always try running Trainz in 'Windowed Mode'. You can do this in the options screen from the Launcher window.

    Nathan
    Napalm Industries Rail Division

  10. #10
    Join Date
    Nov 2006
    Location
    United States of America
    Posts
    1,455
     

    Default

    Be aware that with your processor and RAM, even in windowed mode, if you try to do other tasks while Trainz is running, your computer will probably fold it's arms, get pouty faced and say...no!....

  11. #11
    Join Date
    Apr 2009
    Location
    United States of America, Florida, Sarasota
    Posts
    33
     

    Default

    I just tried windowed mode, still can't see how to minimize.

    From the splash screen to the next is about 20 seconds.
    From the stupid invitation to the internet site options to the first Survey screen is 35 seconds.
    This thing is total crap. It has to be for $29. I should have realized that. What, $29 for the program hundreds for computer upgrade?
    The stuff I'm used to costs thousands, that's my problem. I could draw an entire HO layout in Inventor, in 3D, before this thing gets off its duff.
    A $150 program runs my CNC machines with a 1.6 proc. and 1/2 GIG Ram. It can simultaneously control 6 servos, poll the spindle thousands of times a second and correct servo movement a like number of times. Auran needs a programmer or two, BADLY, IMHO.
    I fully understand that this is a game/hobby tool and I respectfully thank you all for your help. I mean no disrespect to this group.
    Jerry Ozzie Pryor
    Old Curmudgeon
    Last edited by ozzie34231; April 21st, 2009 at 05:01 PM. Reason: added thoughts

  12. #12
    Join Date
    Nov 2006
    Location
    United Kingdom
    Posts
    488
     

    Default

    Just to make you aware, when you run in windowed mode you also need to reduce the screen size or it will revert to full screen.

    Sorry, meant to mention that in my previous post.

    Nathan
    Napalm Industries Rail Division

  13. #13
    Join Date
    Nov 2006
    Location
    Netherlands, for now in, Montreal, CA
    Posts
    5,172
    Blog Entries
    1
     

    Default

    Amazing how everyone thinks because there machine can run other programs that it automatically means it should be good enough for Trainz.

    Remember back in the day when Flight Simulator was the acid test of computers that would separate the IBM and real compatibles from all the rest? Well I submit that Trainz is the new test standard. If it can run Trainz then it's a real machine.

    Well this game has to render a complete world that offers total freedom of movement in any direction and do it in realtime. That's going to take some serious computing power no matter how slice it. So turn the performance sliders down low and slowly increase them to the point where things start to go wonky. That's all your machine can do. Either upgrade or get a new machine


    70337:
    TRS19 Platinum, build 105100, Win10 Pro 64 bit, i7-7700 3.6GHz 16 GB, GTX 1070 Ti

  14. #14
    Join Date
    Nov 2006
    Location
    United States of America
    Posts
    1,455
     

    Default

    If you bought the program to use for designing HO layouts, then it probably won't be worth upgrading....I've got a number of good HO layout designing software that work fine with no hassles. Trainz just allows me to create train worlds I could never do in model railroading...

  15. #15
    Join Date
    Nov 2006
    Location
    United States of America, California, San Diego
    Posts
    1,558
     

    Default

    Quote Originally Posted by ozzie34231 View Post
    Another thing that bothers me is that Trainz seems to want to take over the computer! I don't see a way to minimize the program to check my email or look at Ebay. Some programs acted that way back in the eighties, but nothing I've seen recently!
    Ozzie
    You cannot minimize Trainz , you must exit (quit) , the program .
    And you need more than 1 Gig of ram , sorry !

    --- ,DLR

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •