.
Results 1 to 5 of 5

Thread: AI Issue, "Waiting for Access"

  1. #1

    Default AI Issue, "Waiting for Access"

    Hey everyone, I edited the Centrella Sub a few months ago and added portals and schedules within the schedule library for various AI trains to spawn and follow. It has always worked great with little to no "babysitting" of the AI being required. The schedules have the trains using the "Navigate Via Trackmark" command following various trackmarks that I placed along the route for Westbound and Eastbound traffic respectively. However, after I updated Trainz 22 a few days ago, all of the AI trains now get stuck at junctions along the route with the message "waiting for access beyond/to...", even when they're correctly aligned and no other traffic is near. If I stop the trains, abandon their schedules, or even delete the trains entirely, the junctions are permanently locked and I cannot switch them. I've tried replacing the junctions just for the AI to lock those up as well. Any help on the issue would be appreciated.

    (Previously posted this thread with a new account. Reposted to associate the account tied to my games)

  2. #2
    Join Date
    Nov 2006
    Location
    Good ol' US of A
    Posts
    631
     

    Default

    I'm having the same problem on my personal route. Random switches lock up after an AI train passes over them, giving me the message "an ai train has control of this switch lever". The odd thing is other switches on either side of the locked ones are not locked after being passed by the same ai train. Again, just like you, there are NO ai trains present anywhere that could lock the switches.

  3. #3
    Join Date
    Nov 2006
    Location
    United States of America, Massachusetts, Haverhill
    Posts
    31,704
     

    Default

    I've had the same thing with AI sitting on the lever they're waiting for. The problem is this has occurred only twice, and I can't repeat the steps leading up to the situation to report this in case this is a bug.

    I also get this with AI sitting and staring at signals. If I push the AI past the signal, they'll continue on as if nothing's wrong. In the meantime, the AI trains are backed up and screwing everything up along the line.
    Last edited by JCitron; May 23rd, 2022 at 10:56 PM.
    John
    Trainz User Since: 12-2003
    Trainz User ID: 124863
    Trainz-PLUS: 117669

  4. #4

    Default

    Quote Originally Posted by JCitron View Post
    I also get this with AI sitting and staring at signals. If I push the AI past the signal, they'll continue on as if nothing's wrong. In the meantime, the AI trains are backed up and screwing everything up along the line.
    Same. If I manually push the trains past the junction they'll continue fine until they hit another and then stop.

  5. #5

    Default

    TS22 - Build 117540

    Hi everyone,
    I have the same problem. I sent a bug report. I received an email in return asking me for as much information as possible. I provided them. Since then no news.
    And now I notice that portals don't always work properly. The loco passes the portal, but the wagons remain locked.

    A few days (?) before the release of the "final" version, it would be really urgent to solve all these problems which, as far as I am concerned, completely block me in the pursuit of my map.


    @micalement,

    Antoine.

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •