.
Page 1 of 2 12 LastLast
Results 1 to 15 of 27

Thread: Decapod.'s GWR Dean Goods

  1. #1
    Join Date
    Jun 2016
    Location
    New Zealand
    Posts
    4,920
     

    Default Decapod.'s GWR Dean Goods



    GWR Dean Goods 2576 by decapod. made for TS2009 <kuid2:130855:10:2>.

    There aren't that many pukka pre-1924 GWR locomotives available for Trainz so when TRS19 SP3 suddenly made this Dean Goods model vanish from sight I was stunned and couldn't understand what had happened. 'Find Object' says it's there and after fixing all the warnings that I could manage to fix that CM had flagged I got it to appear in Surveyor (as pictured above) and the Preview Asset window, but no joy at all in Driver. I am well and truly stumped on this one so I thought I'd bring it to the forum to see if anyone can shed some light on the problem.
    Narcolepsy is not napping.



  2. #2
    Join Date
    Nov 2006
    Location
    Canada, Ontario, Ottawa
    Posts
    14,050
     

    Default

    It was created with 3D Canvas Pro so I don't think it used the N3V .xml importer program. This means the .im file might be corrupt as far as TS19 SP3 is concerned.

    Cheerio John

  3. #3
    Join Date
    Jun 2016
    Location
    New Zealand
    Posts
    4,920
     

    Default

    I have to say that crossed my mind John. The model is fine in TANE SP4 and it was fine in TS2019 SP1 as well, but plainly N3V have done something with their crusade against asset errors in SP3 that killed it stone dead.
    Narcolepsy is not napping.



  4. #4
    Join Date
    Nov 2006
    Location
    Canada, Ontario, Ottawa
    Posts
    14,050
     

    Default

    That was one of the reason's the Blender importer used the xml route. The work that was done for 3D canvas actually formed the basis of the Blender .im exporter.

    Cheerio John

  5. #5
    Join Date
    Dec 2007
    Location
    United Kingdom
    Posts
    249
     

    Default

    I have just downloaded both the BR and GWR Dean goods into TRS19 Platinum SP3. They appear fine in both surveyor and Driver. Perhaps it is just the luck of the draw?

    ingha

    Edit: Ah! The pitfalls of boasting. The Dean Goods works fine in sessions where it already exists, but fails to appear in Driver when loaded first time. It will appear in Surveyor, not in Driver.
    Last edited by ingha; September 16th, 2021 at 01:07 AM.

  6. #6
    Join Date
    Oct 2007
    Location
    United Kingdom
    Posts
    1,551
     

    Default

    I notice there are a lot of leading spaces in the .lm files. Might it work if you remove these?
    Making slow progress on a number of prototypical UK routes


  7. #7
    Join Date
    Nov 2006
    Location
    Canberra, ACT. Australia
    Posts
    9,033
    Blog Entries
    30
     

    Default

    The asset only has one bogie that may be a problem. I'll refer it to the CRG so they can have a look at it.

    Paul


  8. #8
    Join Date
    Dec 2007
    Location
    United Kingdom
    Posts
    249
     

    Default

    Ah ha! I have just redownloaded the GWR Dean goods and GWR 3000 gal tender and tried it in TRS19 Platinum. It showed in Surveyor and Driver until I started the session, at which it disappeared. I changed the enginespec, reloaded the session and loco and it worked perfectly. It could do with the enginesound updating too.

    ingha

  9. #9
    Join Date
    Jun 2016
    Location
    New Zealand
    Posts
    4,920
     

    Default

    Quote Originally Posted by stovepipe View Post
    I notice there are a lot of leading spaces in the .lm files. Might it work if you remove these?
    Good point, thanks for that.

    The asset only has one bogie that may be a problem. I'll refer it to the CRG so they can have a look at it.
    I added in two invisible bogies, but while it might eventually help it wasn't the silver bullet needed to fix the problem.

    Ah ha! I have just redownloaded the GWR Dean goods and GWR 3000 gal tender and tried it in TRS19 Platinum. It showed in Surveyor and Driver until I started the session, at which it disappeared. I changed the enginespec, reloaded the session and loco and it worked perfectly. It could do with the enginesound updating too.

    ingha
    Now that's a good point. The engine spec and the sound file are truly ancient so I'll give that a try. Thanks for the suggestion.
    Narcolepsy is not napping.



  10. #10
    Join Date
    Jun 2016
    Location
    New Zealand
    Posts
    4,920
     

    Default



    So closing up the spaces in the LM config file made No.2576 appear in Driver, but any attempt to drive it made it instantly disappear. So I changed out the engine spec for a more recent one, deleted the model in surveyor and then placed it again to make sure that the new engine spec would be recognised. And it worked! Joy unbounded! I drove it up and down the yard at Moxbury using both DCC and Steam controls and No.2576 ran perfectly. Another nice old engine for Trainz brought back from the dead.

    I am going to change out the less than best PB15 cab view for something better and more appropriate, but that certainly wasn't a factor in getting this engine to work again.

    The list of dependencies I used. I updated the driver bogie to TS2012 3.5 and fixed its warning errors. The engine spec is a bit too outstanding for a Dean Goods, but I wanted to use an engine spec that I knew worked in my present SP3 install. I can always change it later.

    Last edited by KotangaGirl; September 16th, 2021 at 06:31 AM. Reason: more information
    Narcolepsy is not napping.



  11. #11
    Join Date
    Nov 2006
    Location
    United States of America, Massachusetts, Haverhill
    Posts
    30,166
     

    Default

    Congratulations on getting the locomotive working again!

    I found out ages ago that incorrect formatting in a config.txt file can cause weird things to happen such as this. I haven't run across it in ages, probably over a decade, and completely forgot about it. It's amazing that things like this crop up now and then.

    One of the more common finds is a hard return at the end of text lines such as in the description. This causes extra double quotes ( " ) to appear where they're not supposed to go. This reminds me of the old JCL batch programming language used on the IBM mainframes in the 80's and early 90s. One extra space or an incorrect alignment in one of the tables, and the job would crash.
    John
    Trainz User Since: 12-2003
    Trainz User ID: 124863
    T:ANE Build: 94829
    TRS2019/Trainz-PLUS: 109641

  12. #12
    Join Date
    Jun 2016
    Location
    New Zealand
    Posts
    4,920
     

    Default

    Thanks very much John. Just recently I found another old asset, - a tender I think it was, - that had ceased to work in TS2019 and the source of the problem was spaces in its config file where there weren't supposed to be any. They can be confusing to search for as the 'View Errors and Warnings' tab in CM doesn't list this kind of error. I'd worked my way through all the warnings shown in CM without any result and it was only when Stovepipe very kindly mentioned the spaces in the LM config file that the light switched on in my brain and I was able to solve the problem.
    An older engine spec just plain not working and causing the locomotive asset to disappear if I tried to drive it was something new though.
    Narcolepsy is not napping.



  13. #13
    Join Date
    Jun 2016
    Location
    New Zealand
    Posts
    4,920
     

    Default



    This is decapod.'s SE&CR O1 now sitting happily in the goods yard at Moxbury. This was another one of decapod.'s engines that was doing a vanishing act in TSR19 SP3's Driver mode. Essentially I had to do the same fixes as I did with the Dean Goods and the fix certainly went a lot more quickly this time since I knew what to do.
    Narcolepsy is not napping.



  14. #14
    Join Date
    Nov 2006
    Location
    Canberra, ACT. Australia
    Posts
    9,033
    Blog Entries
    30
     

    Default

    Thanks for pointing that out. I'll get it added to the CRG list. I might also check the other loco assets by Decapod to see if this problem is contagious. The Dean Goods is already in the queue and some will now see it as Third Party on the DLS - but still downloadable.

    Paul


  15. #15
    Join Date
    Jun 2016
    Location
    New Zealand
    Posts
    4,920
     

    Default

    Hello Paul. I think it's more than likely that the SR and BR versions of the O1 will have the same faults. I haven't had a look at them yet to see though.
    Narcolepsy is not napping.



Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •