.
Page 1 of 4 123 ... LastLast
Results 1 to 15 of 47

Thread: Trainz Plus Beta Build 104252 (PC) & 104339 (Mac) now available

  1. #1
    Join Date
    Nov 2006
    Location
    Australia, Qld
    Posts
    5,736
     

    Default Trainz Plus Beta Build 104252 (PC) & 104339 (Mac) now available

    Trainz Plus Beta Build 104016 to 104252 (PC) is available on the "Trainz Plus Beta" patch stream.

    Trainz Plus 103368 to Trainz Plus Beta 104339 (Mac) is available on the "Trainz Plus Beta" patch stream.

    PLEASE FOCUS ON DLC CONTENT DOWNLOAD AND TESTING:

    Most users here have the Gold Class package and therefore have access to all the DLC packages. We would like you to install, uninstall and stress test the Content Store downloader.

    If you haven't already done so, you can access "Manage Content Vault" in MyTrainz > MyMemberships to select the items you wish to install.

    We know there are still some bugs in of the packages, but we're keen to make sure that we find out any new bugs we're not aware of. e.g. The TMR17 DLC items will show errors on downloading.

    Please note these important points when reporting bugs:


    1. Include a DETAILED explanation of the problem. ("XYZ isn't working" doesn't help very much at all).
    2. Include asset KUIDs where possible/relevant
    3. Include whether the issue happens in your own route only, or if it also happens in a test route.
    4. We highly recommend trying to recreate the problem in a test route to see if you can narrow down the problem to specific assets or circumstances
    5. Include screenshots of the problem (for help uploading screenshots see here).

    Known Issues: (Fixed internally but not yet in this build)
    New error warning "Validation failed without returning errors" (we're working on it)
    Cabin control "grab points" are offset from their handle
    ECML Kings Cross-Edinburgh appears to freeze on startup


    We missed the changelist last time around, so here's the full list.

    Trainz Plus Changelist to 104252

    • Update colour themes to avoid mismatches on some systems
    • [Mac] Main menus have a coloured pixel at the bottom
    • <kuid2:97008:2948409:2> Shed Vanderfield - updated on DLS to avoid incorrect obsolete table
    • Various dighole updates and optimistations
    • Fix - Sessions for unpurchased routes show "Drive Session"
    • Fix - Train unexpectedly reversing on loaded save when no Nav CMD present
    • Fix - This route\session contains layers which are not supported in this version
    • Re-enable sound for in-game scripted nav events on completion
    • Fix - Crash creating new route
    • Improve formatting of View asset details 'description' box
    • Optimise for small thumbnails
    • Fix - Find Object tool can end up open several times
    • Built-in Multiple Resource Check Rule no longer forgets settings
    • Fix - Content rejected from DLS with "Failed to download asset dependency list from the Download Station"
    • Fix - Delete CMD for NPC train causing derailment of user train.
    • Fix - Map view not always rendering train vehicles when loading from save (until map refreshed)
    • Fix - MP sessions skip data validation when launched from CM
    • Fix - DlgWarning has inconsistent background colour
    • Fix - Can't "get" <kuid:523:19723701> waterfall_sample0, missing from Objects tab
    • Fix - Win32 - Selected line items in CM grey-out when focus is lost
    • Fix - No progress bar for reinstalls
    • Fix - Saved games no longer store track profile settings
    • Fix - Merge Route errors
    • Fix - Cannot create new route while asset download active
    • Fix - Restart All Rules button obscures arrow buttons when window is minimally scaled
    • Fix - Track not rendering correctly
    • Reimplement the 'compile' trainzutil command
    • Fix - Night Capital script errors
    • SHFT-LMB "don't insert spline" is no longer ignored when placing track
    • Remove duplicate train list data save from Sessions
    • Remove the Session driver character list
    • Delete Ground tool's message now offers option to not show message in future
    • Optimise TrackBridge::NotifyGroundHeightChanged() performance issue
    • Add text label"Change Patch Update Stream" window
    • Grid size change confirmation message now shows
    • Ranked Session score/clock no longer hidden by toggling UDS
    • Carz spawned while the game is paused are now positioned correctly
    • CDP package failed to install (but looked like it had)
    • Content Manager now shows correct number of items displayed
    • Tool cursor now moves with mouse during height up/down operation
    • Add key shortcuts to various surveyor menu items
    • Game crash fix
    • Improve texture streaming performance
    • Fix the effect layer dialog in Q3
    • Fix - Route layer rolling stock assets not appearing in sessions
    • Fix - Driver control center doesn't resize when adding drivers
    • Fix - Uninstalling items leaves older versions as obsolete
    • Fix - Left/Right mouse button conflict with Surveyor Tools
    • Fix - Toggling full screen breaks Driver HUD layout
    • Fix - "~ToolBase> CancelTool() has never been called"
    • Fix - Consist backward compatibility breakage
    • Fix - Crash on Mac start up
    • Fix - Added baseboard to previous saved session not rendered on load
    • Fix - False dependency showing
    • Fix - CM has black text on blue background
    • Fix - Main menus have a coloured pixel at the bottom
    • Fix - Mac not supporting "Dark" mode correctly
    • Fix - Validation changes and errors
    • Fix - certain locos not showing in Preview Asset (LOD issue)
    • Fix - "NamedObjectTable::ProcessRegistrationQueue> Registration command failure
    • Fix - Mini-map RMB "snap to location" broken
    • Fix - Asset Preview "WorldList::LoadTileFromBackingStore> no backing store"
    • Fix - Textures not alphabetical in Paint tool tab
    • Fix - Validation failed without returning errors
    • Fix - ECML Kings Cross-Edinburgh appears to freeze on startup
    • Fix - Cabin control "grab points" are offset from their handle
    • Fix - Driver commands aren't visible if driver changes direction in multi loco consists
    • Fix - "CXStaticArray:perator[]> overflow at -1 of 3" when LMB spline points (CTD)
    • Fix - Procedural Track Blade Animation bug after pause
    • Fix - Surveyor tool tabs go missing on reloading save session
    • Fix - Tutorial 3 will not couple (and camera behaves oddly)
    • Fix - Unable to find 'driver-achievements-updater-library (Lumber Mill Basic)
    • Fix - CXUIWindow doesn't notify of focus change when other-app front window is closed
    • Fix - Assertion uninstalling multiple DLC items
    • Fix - Hang uninstalling multiple DLC items
    • Fix - Bad reference count assertion on loading Tutorial 2
    • Fix - Cannot click on loco to focus external camera
    • Fix - Driver Orders cleared when editing a train in Surveyor?
    • Fix - False report of missing items on fresh install
    • Fix - LoadCameraState crash on exiting Surveyor, shortly after switching from Driver
    • Fix - Loading session is 10x slower after adding a nav point rule
    • Fix - Load-time errors after creating simple session
    • Fix - Loco cab flicks in and out when switching modules in cab view
    • Fix - Assertion TrainzLockNativeFileSystem> resumable lock timeout:<path> (CXStreamTrainzAssetFile)
    • Fix - CTD loading Tutorial 1
    Last edited by Tony_Hilliam; November 13th, 2019 at 11:07 PM.
    Tony Hilliam

    Got questions about TRS19? Click here for TRS19 FAQs

    Looking for answers to in-game functionality? Click here for help

  2. #2
    Join Date
    Nov 2006
    Location
    France
    Posts
    1,693
     

    Default

    • Registry entry is still named "TANE" with TRS19 icon and previous build installation key is not removed.
    • Selected assets in CM show black on light blue (shouldn't it be white on dark blue as before 104016?).
    • Assets that were faulty due to VE179 error still are because of the new error: "Validation failed without returning errors".
    • Ctrl - (default for previous driver) still not working.
    Last edited by HPL; November 12th, 2019 at 01:39 PM.

  3. #3
    Join Date
    Nov 2006
    Location
    France
    Posts
    1,693
     

    Default

    Content Store


    • Several already installed routes have an "Install" button, but right click > View Details shows an "Uninstall" button, "Status: Purchased (Installed)" and "Version (version mismatch)" :

    <kuid2:69871:2263:8> The Shortz & Kerl Traction Railroad - Model Trainz
    <kuid2:429398:100003:13> Japan - Model Trainz
    <kuid2:109664:100020:10> Franklin Avenue Industrial
    <kuid2:243828:100015:5> Appen
    <kuid2:69871:2269:5> Port Zyd & Fulazturn Railroad - Model Trainz
    <kuid2:103748:100007:4> Brazemore Yard
    <kuid2:103748:100050:6> Bea-Dawe Model Railway

    • Already installed "GT GP9 (2 Pack)" (<kuid:506034:455600>,<kuid:506034:455621>) and "TRS19 Content Fix" have an "Install" button, details show an "Uninstall" button, "Status: Purchased (Installed)" and "Version (version mismatch)".

    • Already installed "CN GP9 Phase I & II (2 Pack)" (<kuid2:506034:455703:1>,<kuid2:506034:455619:1>) and "China D38 Schnabel Car - Full Pack" (<kuid:276266:1169>,<kuid:276266:1167>,<kuid:27626 6:1210>,<kuid:276266:100011>) have a blank button, details show an "Uninstall" button, "Status: Purchased" and "Version (not installed)".

    • Two contents have an "Update" button:

    - "Trainz Route: Coal Country" (<kuid2:92924:100080:1>). Updating results in error: "One or more of the installed packages were at an unexpected build version for resource 'simc:sc444'." A file comparison shows that apparently all files in sc444 folders in \packages\ have been overwritten with the same version.

    - "Additional TANE Assets for TRS19". Updating results in error: "One or more of the installed packages were at an unexpected build version for resource 'simc:sc491'." A file comparison shows that apparently all files in sc491 folders in \packages\ have been overwritten with the same version.
    During the update process 9 new "Update" buttons gradually appeared for content previously showing "Uninstall" buttons, then some vanished and at the end only 2 remain: "Victorian Railways Type 4 DD Class Pack - Canadian Red" and "ZecRail 2017 Christmas Train". Updating the first makes the "Update" button vanish for the second.

    • Testing "Uninstall" on "Conrail - GE C40-8" (<kuid2:45324:100158:1>): sc034 and sc034p folders have been deleted in \packages\ (but not in \cache\package-precache\). If I reinstall, they are back and a file comparison shows that rewritten files are the same as initial ones.

    • "CSX Transportation - GE C40-8W" has an "AU$ 12.50" button leading to the store homepage and can't be found anywhere.

    • Uninstalling routes is far too long (7 minutes for "Sebino Lake"; less than a second if manually deleting folders).
    Last edited by HPL; November 12th, 2019 at 01:45 PM.

  4. #4
    Join Date
    Nov 2006
    Location
    United States of America, TN, Memphis
    Posts
    1,682
     

    Default

    On build 104252 in the Interface settings in the driver mode the MPH indicator is half cut off. The result is you cannot see the speed limit or the current speed.

  5. #5
    Join Date
    Nov 2008
    Location
    Crewe, Cheshire, UK
    Posts
    15,280
     

    Default

    Content Store still not working, uninstalled Niddertalbahn as a test, the original one which created loads of missing assets for other installed DLCs and there was still an old version installed according to Manage Content and was still showing in the in game routes, had to re-install it to fix all the missing assets. Kind of defeats the object of uninstalling! It should remove all versions current and out of date and it should not be removing dependencies required by other DLC.

    I have a feeling the only way it's going to work properly is to completely delete all packages, manually run a Database repair then install from the Content Store, so there are not old out of date versions hanging around.
    Malc


  6. #6
    Join Date
    Oct 2018
    Location
    USA - North Carolina
    Posts
    743
     

    Default

    Quote Originally Posted by HPL View Post
    Content Store
    - "Trainz Route: Coal Country" (<kuid2:92924:100080:1>). Updating results in error: "One or more of the installed packages were at an unexpected build version for resource 'simc:sc444'."
    Same here...
    TRS19-100240, Plus-103369, Plus Beta-104885
    ASUS B450M-A/CSM, GTX 1060-6 Windforce, 224GB system SSD,
    1TB EVO SSD



  7. #7
    Join Date
    Nov 2006
    Location
    France
    Posts
    1,693
     

    Default

    Uninstalling Niddertalbahn (original one) takes 4 minutes. Manually deleting the folders is almost instant...

  8. #8
    Join Date
    Oct 2018
    Location
    USA - North Carolina
    Posts
    743
     

    Default

    C&O Hinton Division new install...
    "CDP package installation failed:
    Error: Failed to download preached data for package 'sc4911' at version '12345' for platform 'standard-1"
    1 Error, 0 Warnings
    UPDATE: Though error reported the Route is successfully installed and seemingly playable.
    Last edited by 1611mac; November 13th, 2019 at 10:52 AM.
    TRS19-100240, Plus-103369, Plus Beta-104885
    ASUS B450M-A/CSM, GTX 1060-6 Windforce, 224GB system SSD,
    1TB EVO SSD



  9. #9
    Join Date
    Nov 2006
    Location
    France
    Posts
    1,693
     

    Default

    What I'd like to see is a feature to delete all those obsolete built-in/payware files overstocking in Content Manager (and eating space on drive).

  10. #10
    Join Date
    Nov 2006
    Location
    Australia, Qld
    Posts
    5,736
     

    Default

    Thanks for the feedback everyone.

    HPL - Uninstalling routes is far too long (7 minutes for "Sebino Lake"; less than a second if manually deleting folders).

    Deleting the folders doesn't uninstall the content. It requires a database rebuild which explains the extra time required.

    Clam -
    Some DLCs require other DLCs (such as for Niddertalbahn). Including the route with every DLC session for Niddertalbahn would greatly increase the download size for each. Instead, the route DLC resource is "attached" to the sessions that require it. The route is then only downloaded if required (i.e. not already installed). If you then manually decide to uninstall it, I;m not sure there's much we can do.

    I'm not sure why you'd want to uninstall the route if you want to run the sessions (i.e. this is an issuing with "testing" rather than a process you would expect a user to follow).
    Last edited by Tony_Hilliam; November 12th, 2019 at 07:20 PM.
    Tony Hilliam

    Got questions about TRS19? Click here for TRS19 FAQs

    Looking for answers to in-game functionality? Click here for help

  11. #11
    Join Date
    Nov 2008
    Location
    Crewe, Cheshire, UK
    Posts
    15,280
     

    Default

    Quote Originally Posted by Tony_Hilliam View Post

    Clam -
    Some DLCs require other DLCs (such as for Niddertalbahn). Including the route with every DLC session for Niddertalbahn would greatly increase the download size for each. Instead, the route DLC resource is "attached" to the sessions that require it. The route is then only downloaded if required (i.e. not already installed). If you then manually decide to uninstall it, I;m not sure there's much we can do.

    I'm not sure why you'd want to uninstall the route if you want to run the sessions (i.e. this is an issuing with "testing" rather than a process you would expect a user to follow).
    Only uninstalled to see if that worked, it didn't on the previous build, wasn't aware that there was DLC that required it which explains it.
    Malc


  12. #12
    Join Date
    Nov 2006
    Location
    Australia, Qld
    Posts
    5,736
     

    Default

    No problems (I did spot a bug with it though, so thanks anyway).
    Tony Hilliam

    Got questions about TRS19? Click here for TRS19 FAQs

    Looking for answers to in-game functionality? Click here for help

  13. #13
    Join Date
    Nov 2006
    Location
    United States of America, Massachusetts, Haverhill
    Posts
    25,844
     

    Default

    Train speed is blocked by controls in either DCC or Cab-mode driving. (Image attached is DCC-mode).


    Attached Images Attached Images
    John
    Trainz User Since: 12-2003
    Trainz User ID: 124863
    T:ANE Build: 94829
    TRS2019: 98592

  14. #14
    Join Date
    Nov 2006
    Location
    United States of America, Massachusetts, Haverhill
    Posts
    25,844
     

    Default

    Driver messages are bit too dark now. They were too bright before, but now they're almost invisible. Is there a way to make them a bit lighter so the are seen while in dark cabs?
    John
    Trainz User Since: 12-2003
    Trainz User ID: 124863
    T:ANE Build: 94829
    TRS2019: 98592

  15. #15
    Join Date
    Nov 2006
    Location
    Australia, Qld
    Posts
    5,736
     

    Default

    Thanks John - I can't believe it took a day for someone to report it. Maybe everyone is busy creating routes, nor driving.

    Definitely a bug (which no doubt crept in when updating a different bug with various OS themes causing colour contrast problems).

    If anyone spots other areas where the incorrect font is being used, please let us know.
    Last edited by Tony_Hilliam; November 13th, 2019 at 12:20 AM.
    Tony Hilliam

    Got questions about TRS19? Click here for TRS19 FAQs

    Looking for answers to in-game functionality? Click here for help

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •