PDA

View Full Version : changing .im files into .tga files...



maverickmc
July 5th, 2010, 12:09 PM
hey, i have adobe Photoshop cs5 and then engines i want to edit have to be in .tga format, how do i change it, please be specific.

the engines mesh body thing is in .im file. i need the .tga file. i know you can go to file and save and change the file but i dont know how to open it, it wont open in gmax or anything else help please!!!

gaugetamper
July 5th, 2010, 12:23 PM
You can't edit the Mesh for an engine, You can edit the Textures, Which should already be in .TGA or .BMP file formats, Check for a folder Named "Body" That is normally Where the Textures are placed for Trainz assets...

maverickmc
July 5th, 2010, 12:24 PM
ya but they are saved as an .im file. and it wont load onto photoshop.

tardis626
July 5th, 2010, 12:27 PM
the im is the mesh, it cointains no textures- just references to textures which will be in an image format with the mesh file.


Regards,
Phil

maverickmc
July 5th, 2010, 12:29 PM
ok so how do i change it?

tardis626
July 5th, 2010, 12:47 PM
Change what?

Phil

maverickmc
July 5th, 2010, 12:48 PM
changing the .im file into a .tga file. is there anyway. all of my locos are like this.

tardis626
July 5th, 2010, 12:51 PM
you dont need to and you CANT do it.

With the im file there will be files called something(s).texture and image files. You need to change the image files. Is the item you want to change on the DLS?


Regards,
Phil

maverickmc
July 5th, 2010, 12:54 PM
the item is the amtrak p32 715 by: pvincent342 titled AMTRK P32ACDM idk if its on the DLS but its on my Content Manager on the ALL section.

tardis626
July 5th, 2010, 12:58 PM
Im downloading it now, im on a slow connection so it will take some time to download


Regards,
Phil

maverickmc
July 5th, 2010, 01:00 PM
ok. kool. i have vista so it is super stupid. so if it comes up on your comp as an tga or texture file in gonna be mad, haha

tardis626
July 5th, 2010, 01:01 PM
I use windows 7 which is the same as vista, without the bugs so we should see the same


Regards,
Phil

maverickmc
July 5th, 2010, 01:09 PM
ok kool. so wat did urs come up as.?

tardis626
July 5th, 2010, 01:10 PM
This is what I see in the p32_body folder. You want to edit main.bmp

http://img257.imageshack.us/img257/3163/whattodo.jpg

Regards,
Phil

maverickmc
July 5th, 2010, 01:18 PM
yes i have the main thing. ya, how do you edit it?

tardis626
July 5th, 2010, 01:22 PM
You can edit BMPs in photoshop as far as Im aware, if not- try "paint.net" it's free and simple to use. You can either use this to convert the format, or do the editing of the texture.


Regards,
Phil

maverickmc
July 5th, 2010, 01:23 PM
would i change it into, a tga or leave it as a bmp?

tardis626
July 5th, 2010, 02:13 PM
just leave it as a bmp otherwise it may stop showing up in trainz


Regards,
Phil

maverickmc
July 5th, 2010, 07:00 PM
thank you very much!!!:D :D :D :D :D

leeferr
July 5th, 2010, 07:03 PM
The dimensions of the image file need to stay that same as they are in the original or you're liable to get texture mapping doing weird things.
Mike